Akibat kecuaian jururawat, seorang bayi yang baru dilahirkan jatuh setelah kereta sorongnya ditolak secara bersahaja

Sebuah pusat penjagaan di China telah banyak dikritik selepas salah seorang pekerjanya diketahui menjatuhkan bayi baru lahir. Pekerja wanita itu menolak kereta dorong bayi dan kelihatan kereta tersebut hilang keseimbangan dan terputus, menyebabkan bayi di dalamnya jatuh terjelepok ke lantai.

Seorang jurucakap di pusat memberitahu media bahawa jururawat itu merupakan individu yang profesional dan berpengalaman, serta bayi itu langsung tidak terjejas selepas kejatuhan.

Keluarga bayi, bagaimanapun, tetap ingin memfailkan tuntutan mahkamah terhadap pusat penjagaan pada minggu hadapan. Menurut seorang wakil keluarga, beliau mendakwa bahawa jururawat berkenaan ‘sangat tidak bertanggungjawab’.

Sebuah pusat penjagaan bayi di China dikritik hebat selepas insiden bayi baru lahir terjatuh daripada kereta dorongnya

Kelihatan bahawa jururawat berkenaan menolak kereta dorong itu secara bersahaja

Insiden itu dilaporkan berlaku pada waktu pagi 16 Julai di Pusat Penjagaan di Yanji, China. Jururawat berbaju ungu berkenaan dilihat menolak kereta sorong itu secara sambil lewa sehinggalah kereta itu terjatuh.

Seorang lagi pekerja yang memakai baju merah jambu dengan pantas menolong jururawat berkenaan mengangkat bayi. Kemudian, bayi malang itu dibawa kepada jururawat lain yang turut menjaga dua orang bayi lain.

Menurut Wang Xi, seorang wakil keluarga itu berkata, bayi lelaki berkenaan baru sahaja berusia 19 hari apabila insiden itu berlaku

Bayi itu dikatakan terjatuh pada kepalanya di lantai sebelum diangkat oleh pekerja di pusat penjagaan itu

Pusat penjagaan itu berkata jururawat itu adalah pekerja perubatan yang profesional dan berpengalaman. Video selama 14 saat itu menjadi tular di media sosial China semalam, setelah dipos oleh seorang peguam Beijing, Sheng Yi. Menerusi posnya, Encik Yi berkata pusat penjagaan itu tidak bertanggungjawab. Dengan marah, Encik Yi menulis: “Rakaman CCTV tidak didedahkan, sampai bila pihak anda akan menyembunyikan perkara sebegini?”

Video berkenaan dengan pantas mendapat perhatian orang ramai di media sosial, dan mereka bertindak meninggalkan ribuan komen, menuduh pekerja itu sangat cuai dan kasar.

Pihak pusat penjagaan itu juga ada menjelaskan bahawa insiden itu hanyalah disebabkan oleh sedikit kecuaian sahaja, dan bayi itu tidak cedera

Bayi malang itu dibawa kepada jururawat lain yang turut menjaga dua orang bayi lain

Pusat penjagaan itu dikatakan menyediakan pelbagai perkhidmatan dalam menjaga ibu-ibu baru dan bayi baru lahir. Di laman webnya, perkhidmatan pusat ini terdiri daripada penjagaan khusus untuk bayi untuk latihan yoga untuk ibu.

Wakil pihak pusat penjagaan itu juga ada menjelaskan bahawa insiden itu hanyalah disebabkan oleh sedikit kecuaian sahaja, dan bayi itu tidak cedera. Jururawat itu juga dikatakan pernah bekerja sebagai Timbalan Pengarah di sebuah hospital selama lebih 30 tahun. Wakil itu juga berkata: ‘Bayi itu tidak terjejas. Pemeriksaan CT di hospital awam tidak menunjukkan sebarang kerosakan yang berlaku kepada otak’.

Beliau menambah: ‘Lagipun, manusia bukanlah Tuhan. Akan ada masa membuat kesilapan yang tidak dijangka (kemalangan)’.

Cik Wang, peguam cara keluarga memberitahu: Walaupun pemeriksaan kesihatan pada hari itu menunjukkan tidak ada kerosakan yang berlaku kepada bayi, pemeriksaan itu tidak dapat menjamin kesihatan saraf bayi pada masa akan datang.

‘Kita dapat melihat menerusi video itu bahawa penjaga itu sangat tidak bertanggungjawab,’ kata Cik Wang.

Sumber: Era Baru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *